Seutukaupungit – Soveltamisen mestarit (SEUTU-ohjelma)

SEK hallinnoi seutukaupunkiverkoston SEUTU-ohjelmaa. Ohjelman rahoituksesta puolet tulee TEM:n AIKO-rahoituksesta ja toinen puoli 24 osallistuvalta kaupungilta.

SEUTU-ohjelman taustaa

Seutukaupunkien keskeisenä tehtävänä on alueellisesta elinvoimaisuudesta vastaaminen ja tämän tehtävän merkitys tulee korostumaan entisestään jatkossa. Alueiden menestykseen vaikuttavat olennaisesti kyky elinkeinorakenteen uudistamiseen, kaupunkiympäristöjen monipuoliset osaamiskeskittymät, palvelut sekä laadukas elinympäristö.
Seutukaupunkien elinvoiman kehittäminen tarvitsee kansallista kehystämistä ja yhteistä alustaa, joka tämän SEUTU-ohjelman kautta luodaan. Ohjelma liimaa seutukaupungit ja seutukaupungeissa tapahtuvan elinkeinojen kehittämisen yhteen. Ohjelmassa hyödynnetään myös seutukaupunkipiloteista saatuja hyviä kokemuksia paikallisten pilottien käynnistämisestä. Tämä ohjelma on keskeinen tekijä seuraavassa vaiheessa seutukaupunkien rakentaessa laajan, hallinnolliset ja toimialalliset rajat ylittävän valtakunnallisen verkoston.

Ohjelman taustalla on seutukaupunkiverkosto, johon kuuluu n. 50 seutukaupunkia. Ohjelmassa on mukana 24 seutukaupunkia ympäri Suomea ja jokainen osallistujakaupunki nivoo ohjelman teemoihin liittyviä sidosryhmiään mukaan ohjelman toimintaan kuten oppilaitoksia ja yrityksiä. Lisäksi ohjelma mahdollistaa seutukaupunkien kanavoivan ohjelman vaikutuksia ja hyötyjä laajemmin seutukuntaansa yli kuntarajojenkin. Osa ohjelman toimenpiteistä on kohdennettu koko seutukaupunkiverkostolle.

 

seutukaupungit

SEUTU-ohjelman osallistujakaupungit (Seutukaupungit jotka osallistuvat ohjelman rahoitukseen):
Kauhajoki, Kurikka, Lieksa, Forssa, Imatra, Alajärvi (Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy), Alavus (Alavuden Kehitys Oy), Hamina, Heinola,  Huittinen, Iisalmi, Kannus (Keski-Pohjan Yrityspalvelu), Kaskinen (ei virallisesti seutukaupunki), Kemi (Digipolis), Kokemäki, Lohja, Loimaa, Parkano (Kehitys-Parkki Oy), Raasepori, Rauma, Salo, Sastamala, Somero ja Valkeakoski.

SEUTU-ohjelman sisältö

SEUTU-ohjelman strateginen painopiste on elinkeinoelämän ekosysteemin päivitys, jota lähestytään erityisesti palvelumuotoilua ja kehittyvää kansainvälistymistä hyödyntäen.

Ohjelman toiminta keskittyy kolmelle tasolle:

1. Yhteistyötaso, jolla luodaan säännöllinen yhteys ministeriöiden ja seutukaupunkien välille. SEUTU-ohjelma tukee tämän tason työskentelyä ohjelman teemoihin liittyen yhteistyössä seutukaupunkiverkoston kanssa.

2. Verkottumistaso, jolla koordinoidaan seutukaupunkien kehittämis- ja yrityspalvelujen yhteistyötä, kasvatetaan niiden osaamista ja generoidaan paikallisia osapilotteja ja kokeiluja.

3. Paikallisella tasolla toimenpiteistä vastaa kukin alue itse mutta ohjelma tukee paikallisten osapilottien ja kokeilujen käynnistymistä mm. tarjoamalla asiantuntijapalveluja. Paikalliset osapilotit toteutetaan pääosin erillisellä rahoituksella.

Ohjelman päätoimenpidekokonaisuudet ovet:
1. Verkoston kordinointi, kehittäminen ja aktivointi
2. Kokeilujen ja pilottien käynnistäminen
3. Viestintä

Lisätietoja SEUTU-ohjelmasta saat ohjelman projektipäälliköltä:
Paavo Laaksonen
etunimi.sukunimi(ät)suupohja.fi
puh. 040 653 1913

 

Liity SEUTU-ohjelman uutiskirjeen postituslistalle

@outikoko: RT @YleOulu: https://t.co/1iBSGbIinh Ylivieska on Suomen seutukaupunkien menestyjä – taustalla kaupat, palvelut ja ammattikorkeakoulu @YLE_
noin 14 tuntia sitten

@YleOulu: https://t.co/1iBSGbIinh Ylivieska on Suomen seutukaupunkien menestyjä – taustalla kaupat, palvelut ja ammattikorkea… https://t.co/2yjNKu9Vp9
noin 18 tuntia sitten

@Kuntamaisema: 15 000 asukkaan pikkukaupunki porskuttaa keskellä ei mitään, kun samaan aikaan moni muu tekee kuolemaa – näin synty… https://t.co/pb4HIW9YZ1
11:47 PM Oct 18th

@LauraLate: Erittäin mielenkiintoinen tutkimus. Tähän aion perehtyä tarkemmin iltasatuhetkellä. #seutukaupungit #kaupungithttps://t.co/b56WsxFPnC
6:20 PM Oct 18th

@greentrak: RT @FIkasvukaytava: Kiitos @timoaro , mielenkiintoinen keskustelu eilen #alueet #seutukaupungit a-talk. #Osaava #työvoima ja #sujuva liikku…
1:38 PM Oct 18th