09.02.2017

Yrittäjä Anna Toivonen: ”Puhelu SEK:iin muutti kaiken”

Siirtyminen Vantaalta Karijoelle kannatti
 
Kun yrittäjä Anna Toivonen Vantaalta sai idean palata takaisin kotikonnuilleen Etelä-Pohjanmaalle, ei hän voinut aavistaa, millaiseen lentoon yritys AT Inox Oy täällä voisi lähteä.
Yhteydenotto Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymään SEK:iin viime helmikuussa oli ratkaiseva askel: jo toukokuussa Toivonen löysi itsensä, koiransa ja yrityksensä Karijoelta.
-En varmasti olisi tullut Karijoelle, ellei elinkeinoasiamies Carita Latikka olisi vastannut yhteydenottooni.  Kuulin heti, että langan toisessa päässä on ihminen, jolta asiat hoituvat. Hän tarttui heti kaikkeen ja tiesi mitä tarvitsen: Toimitilat löytyivät heti, samoin oikeat ihmiset ja puhelinnumerot.
-Olin tekemässä isoa päätöstä, ja tuntui hyvältä saada tukea. Asiat alkoivat järjestyä tavalla, jota yhä edelleen ihmettelen. Pääsin saman tien mukaan Alihankintamessuille Suupohjan yhteisosastolle. Sen jälkeen firma lähtikin lentoon.

Anna Toivonen ei ole katunut päivääkään, että muutti Vantaalta Karijoelle, sillä maiseman vaihto on tehnyt hyvää paitsi hänelle itselleen, myös yritykselle AT Inox Oy:lle. Anna on kotoisin Lapväärtistä.


Putkien maahantuontia
Vuonna 2013 perustettu AT Inox Oy on erikoistunut putkien ja putkenosien maahantuontiin sekä teollisuuden välityskauppaan ja agentuuritoimintaan.
-Tuon maahan lähinnä sellaisia tuotteita, joita ei ole tukkureiden valikoimissa. Kyse on erikoismateriaaleista ja erikoiskokoisista tai poikkeuksellisen suurista määristä, jolloin ne ovat tehdastilauksia. Myyn tavaraa lähinnä urakoitsijoille ja suurteollisuudelle, ja yhteistyötä tehdään myös tukkureiden kanssa.
Ennen oman firman perustamista yrittäjä oli ehtinyt hankkia alalta 13 vuoden työkokemuksen mm. teollisuuden tuotepäällikkönä.
Yrityksellä on toimitilat Karijoen entisen kunnantalon yläkerrassa. Sieltä Toivonen starttaa asiakaskäynneille ympäri valtakunnan ja usein myös ulkomaille. Vaasan lentokentän läheisyys on asia, jota yrittäjä suuresti arvostaa. Vaikka välimatkat ovat pidempiä kuin Etelä-Suomessa, matka-ajat ovat lyhentyneet.
-Kun ajoin 12 kilometrin matkan Helsingistä Vantaan Pakkalaan, aikaa kului 45 minuuttia. Lähes samassa ajassa ajan Karijoelta Poriin asti.

Yrityksen sijaintipaikalla ei ole AT Inox Oy:n tapauksessa merkitystä.
-Teen töitä pääasiassa puhelimen kanssa, joten on aivan sama missä istun, toteaa yrittäjä, joka viime lokakuussa osti itselleen Karijoelta omakotitalon.  
-Vaikka voisin nyt tehdä töitä kotonakin, aion pitää nämä erilliset työtilat jatkossakin. Elinkeinoasiamies ajatteli tämänkin asian puolestani: ratkaisu on tuonut tekemiseen lisäpotkua ja tehokkuutta.
Koska yritys on kasvanut voimakkaasti, Toivonen miettii nyt työntekijän palkkaamista. Laskutuksen hän on jo ulkoistanut.
-En vain voi vieläkään käsittää, miten kaikki asiat ovat voineet mennä eteenpäin ja muuttua niin helpoksi täällä. Karijoen kunta ja yrittäjätkin ovat ottaneet hienosti vastaan. Tässä kävi tosi hyvin.

Elintärkeää työtä Suupohjan yritysten ja yrittämisen hyväksi
SEK:n yrityspalvelut tukee yritystä liiketoiminnan suunnittelussa, rahoituksen järjestämisessä, yhteyksien luomisessa, tiedonhankinnassa sekä muussa liiketoiminnan kehittämisessä.
Yrityspalvelun elinkeinoasiamiehet Carita Latikka ja Sakari Varala olivat vuonna 2016 mukana kaikkiaan 567 asiakastapaamisessa. Tilaisuuksia oli 28 ja niihin osallistui 394 kuulijaa.
Vuoden 2016 aikana SEK:n alueelle perustettiin 55 uutta yritystä. SEK oli mukana 24 yrityksen perustamisessa ja 5 yrityskaupassa.
Yritystukihakemuksia SEK:in elinkeinoasiamiehet laativat 34 kappaletta. Niiden arvo oli 4,6 miljoonaa euroa. Yritystukia myönnettiin 1,1 miljoonaa euroa.

Elinkeinoasiamiehet Carita Latikka ja Sakari Varala auttavat yrityksiä ja yrittäjiä monenlaisissa pulmissa. SEK:n 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi he kutsuvat yritykset mukaan Suupohjan Kasvupolku –sparrausohjelmaan.