23.10.2017

Suupohjasta mukana neljä yritystä: Jännittävä Kasvu Open –finaali Jyväskylässä tällä viikolla

Suupohjan Kasvupolku huipentuu tulevana keskiviikkona ja torstaina Jyväskylässä järjestettävään Kasvu Open Karnevaaliin sekä valtakunnallisen Kasvu Open –voittajien valintaan.

Kasvu Open –finaalissa on mukana kaikkiaan sata yritystä. Suupohjan Kasvupolkua kisassa edustavat kauhajokelaiset Neviso Oy ja Pinomatic Oy sekä kurikkalaiset Oy West Mills Ab Ltd ja Steamec Oy. Yrityksistä Neviso valittiin Suupohjan Kasvupolun lupaavimmaksi kasvajaksi, ja Pinomatic sai kunniamaininnan. West Mills ja Steamec ovat valtakunnallisen tuomariston valitsemia ”mustia hevosia”. Yhteensä valtakunnallinen tuomaristo nosti finaaliin 44 yritystä.

Voittajat julkistetaan torstaina.

SEK:n elinkeinoasiamies Carita Latikka jännittää omiensa puolesta paikan päällä Jyväskylässä, jonne hän matkaa ison kannustusjoukon kanssa.

Suupohjan Kasvupolku järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvunnälkäisiä yrityksiä eteenpäin sparrannut, keväästä syksyyn jatkunut ohjelma on ollut 20 vuotta täyttäneen SEK:n juhlavuoden päätapahtuma.

Mukana olleilta yrityksiltä SEK on saanut pelkkää kiitosta. 15 Suupohjan Kasvupolulle valittua yritystä saivat kolmen päivän ajan ilmaista sparrausta, mutta sparraajat eivät päästäneet yrittäjiä helpolla. Päivien aikana ne saivat vastatakseen monia kiperiä kysymyksiä.

− Mukanaolo tällaisessa tilanteessa luo myös painetta menestyä, totesi Oy West Mills Ab:n yrittäjä Arto Leppälä, joka osallistui sparraustilaisuuksiin yhdessä poikansa Eero Leppälän kanssa.

Vahvistusta omille ajatuksille

Neviso Oy:tä luotsaava Pekka Metsäranta kertoo saaneensa sparraustilaisuuksista paljon hyviä eväitä yrityksensä markkinoinnin kehittämiseen.

− Saamamme neuvot ja sparraus ovat vahvistaneet omia ajatuksiamme markkinoinnin suhteen. Myös uusia yhteistyökuvioita on vireillä.

Vuonna 2000 perustetun IT-yritys Neviso Oy:n liikevaihdosta suurin osa tulee ohjelmistojen kehittämisestä. Yritys on kehittänyt muun muassa eläinperäisten sivutuotteiden keräilylogistiikkajärjestelmän, joka tällä hetkellä toimii Suomessa ja Norjassa.

Metsäranta lähtee Jyväskylään avoimin ja odottavin mielin.

− Otetaan osaa ja katsotaan, mitä siellä tapahtuu. Ei ole väliä voitetaanko vai hävitäänkö. Hienoa, jos löytyy edelleen sellaisia asiantuntijoita, jotka auttavat meitä kehittämisessä.

Sparraus jatkuu myös Jyväskylässä, jossa kaikki sata finaaliyritystä pääsevät vielä viimeisen kerran asiantuntijoiden ”myllättäviksi”.

Kuten Metsäranta, myös Pinomatic Oy:n yrittäjä Matti Rantala odottaa eniten juuri asiantuntijatapaamisia.

− Toivottavasti Jyväskylästä lähtee mukaan jotain, josta on hyötyä tulevaisuuden kannalta. Tällä hetkellä satsaamme erityisesti vientiin, ja siinä mielessä Kasvu Open on ollut meille hyvä juttu. Asioita tulee ajateltua vähän eri kanteilta, kun vieras henkilö niitä kyseenalaistaa.

Pinomatic Oy on erikoistunut puunjalostusteollisuuden automaattisiin tuotantolinjoihin, ja se on alansa markkinajohtaja kotimaassa. Yritys suunnittelee, valmistaa ja markkinoi tuotantolinjoja ja laitteita sahojen jatkojalostukseen sekä muun muassa huonekalu- ja puusepänteollisuudelle. Esimerkiksi viime viikolla  Pinomatic tiedotti tehneensä yhteistyösopimuksen pudasjärveläisen Kontiotuote Oy:n kanssa CLT-hirren valmistuslinjasta.

 Finaaliin pääsy oli hieno yllätys

Vuokko Yrjänäinen Steamec Oy:stä aikoo tehdä parhaansa Jyväskylässä.

− Positiivisin mielin sinne lähdetään. Paljon on saatu uusia näkökulmia, sellaisia, joita ei itselle tule jokapäiväisessä tekemisessä mieleen, kiittää Yrjänäinen, jolle mukaanpääsy Kasvu Open –finaaliin oli iso yllätys.

− Suupohjan tuomaristo ei huolinut meitä matkaan, mutta sitten tuli se yllättävä puhelu. Kyllähän se positiivinen yllätys oli.

Myös West Mills- yrittäjä Arto Leppälä yllättyi iloisesti, kun kuuli kesällä jatkoonpääsystä.

− Kisaahan tässä ei ole paljon ehtinyt miettimään, sillä yrityksessä tapahtuu koko ajan tosi paljon. Vientisektorille olemme pyrkimässä, eli yrityksiä laitetaan vientikuntoon. Suomen parhailta sparraajilta on saatu apua ja hyviä työkaluja, ja heidän kanssaan tehdään yhteistyötä varmasti jatkossakin.

− Suosittelen kyllä muitakin yrityksiä lähtemään mukaan tällaiseen kisaan, sanoo Leppälä.