25.09.2017

Suupohjan kuituverkko kiinnostaa maailmalla

Etelä-Pohjanmaalle saapui 18.9.2017 delegaatio Pohjois-Irlannin Derrystä, tarkoituksenaan tutustua maakunnan toiminnassa oleviin kuituverkkoihin. Viiden hengen vierailijaryhmä koostui Derryn ja Strabanen alueen paikallisista päättäjistä sekä Irlannin ERNACT-verkoston projektipäälliköstä. Etelä-Pohjanmaan liitto isännöi vierailua Seinäjoella, Kuusiokunnissa ja Suupohjassa.

Ryhmä vieraili Kauhajoella kuulemassa Suupohjan kuituverkon rakentamisvaiheista sekä kuidun päälle toteutetuista palveluista. Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän järjestämässä tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa kuidun merkitystä paikallisten yritysten sekä kuntahallinnon näkökulmasta. Kuidun tärkeydestä olivat kertomassa niin SUNETin, Suomen Lämpöpuun kuin myös Nevison edustajat. Päivän päätteeksi vieraat saivat testata myös Oculus Rift -virtuaalilaseja ja uppoutua hetkeksi 3D-maailmaan.

Tiistaina 19.9. ryhmä vieraili Kuusiokunnissa Alavudella tutustumassa Kuuskaista Oy:n toimintaan, kaupungintalolla sijaitsevaan etäpalvelupisteeseen sekä Fasadilla meneillään olevaan yritystoimintaan.

Vieraat kuuntelivat tarkkaan, kuinka kuituverkkoja on rakennettu Suupohjassa. Kuvassa Dan Kelly (vas.), Claire McDaid, Deirdre Harte, Paul Jackson ja Jose Manuel San Emeterio.

Derryn kaupungin maaseutukehityksestä vastaava Deirdre Harte oli hyvin tyytyväinen vierailun antiin:

- Etelä-pohjalaiset isäntämme olivat koonneet hyvän ja kattavan ohjelman, jossa käytiin läpi sekä teknisiä näkökulmia että myös rahoitusmahdollisuuksia. Maaseutualueillamme on useita yhteneväisyyksiä ja erityisesti haasteet ovat molemmilla samanlaisia.

ERNACT-verkoston projektipäällikön Jose Manuel San Emeterion mietteet olivat samoilla linjoilla:

- Haluamme kiittää verkostomme partneria Etelä-Pohjanmaan liittoa mahdollisuudesta nähdä läheltä, kuinka nopeat kuituverkkoyhteydet toimivat maaseutualueillanne. Suupohjan kokemukset toimivat äärimmäisen hyvinä esimerkkinä siihen, miten voisimme vastata myös Derry & Strabane -alueen haasteisiin. On ollut myös positiivista nähdä miten monenlaisia palveluja alueellanne on käynnissä ja kuinka olette maksimoineet valokuituverkkojen hyödyt maaseudun kehittämisessä.

Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja pitää maakunnan saamaa huomiota erinomaisena asiana:

- Vierailu sujui erittäin mukavissa ja lämminhenkisissä merkeissä. Vieraat vaikuttivat oikein tyytyväisiltä päivien ohjelmaan ja olivat aidosti vaikuttuneita siitä, kuinka hyvät verkkoyhteydet Etelä-Pohjanmaan maaseudulla ovat ja kuinka olemme niitä myös pystyneet hyödyntämään. Etelä-Pohjanmaa tunnetaan Euroopassa kuituverkkoasioiden edelläkävijänä ja ERNACT-verkoston kautta jatkamme työtä tämän tunnettuuden lisäämiseksi.

Etelä-Pohjanmaan liitto, Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä sekä ERNACT ovat kaikki partnereita myös kansainvälisessä ERUDITE-hankkeessa, joka tähtää maaseutu- ja kaupunkialueiden digitaalisten valmiuksien parantamiseen EU:n alueella.