30.05.2017

Suupohjan Kasvupolku –finaalissa alkoi loppukiri

Suupohjan Kasvupolku –finaalin toinen kiitorata- eli sparrauspäivä järjestettiin Logistian tiloissa Kauhajoella 11. toukokuuta. Tällä kertaa teemoina olivat juridiikka, kasvun rahoitus, hallitustyöskentely, kansainvälinen kauppa sekä tuotekehitys ja innovaatiot. Kaikki 15 finalistiyritystä saivat sparrausta viideltä eri huippuasiantuntijalta, kultakin 45 minuutin ajan.


Yksi sparraajista oli Largo Capital Oy:n yrittäjä-toimitusjohtaja Seppo Sneck, jolla on pitkä kokemus mm. pääomasijoittamisesta sekä kovan luokan osaaminen liikkeenjohdosta ja rahoituksesta.
Suupohjan finalistiyrittäjät yllättivät Kasvu Open –sparraajana jo kuuden vuoden ajan toimineen Sneckin.
-Erityisesti minua lämmitti se, miten hyvin yritykset olivat valmistautuneet sparraukseen. Oli helppoa lähteä keskustelemaan, kun tiesi, mitä yrittäjät päivältä haluavat.

Jotta 45 minuutin sparrauksesta saataisiin tehot irti, asiantuntijoille annetaan jokaisesta yrityksestä etukäteismateriaalia. Sneck oli tutustunut materiaaliin huolella. Lisäksi hän oli kurkkinut yritysten yrityksen webbisivuja sekä mahdollisuuksien mukaan taustoja ja talouslukuja, sillä uskoo numeroiden voimaan.
-45 minuuttia on lyhyt aika, kun puhutaan niinkin isosta asiasta kuin yrityksen tulevaisuudesta. Neuvonantajan on siis tunnettava vastuunsa.

Jokainen finalisti tapasi toisella kiitoradalla viisi eri mylläriä, kutakin 45 minuutin ajan.

Mielikuvakin on tärkeä
Sneck toimii myös enkelisijoittajana, eli hän sijoittaa yrityksiin omia varojaan. Pohtiessaan, onko jokin yritys hyvä sijoituskohde, Sneck arvioi mielikuvaa, joka yrityksestä ja yrittäjästä syntyy kohtaamistilanteessa.
-Yrityksen johdon pitää uskoa asiaansa, olla sopivalla tavalla itsevarma - olematta kuitenkaan ylimielinen tai sortumatta liialliseen itsevarmuuteen, hän muotoilee.
Tekesin rahoitusasiantuntija Tapani Saarenpää on aiemmin toiminut keksintöasiamiehenä, joten hänet oli kutsuttu sparraamaan yrityksiä tuotekehitys- ja innovaationäkökulmasta. Saarenpään mukaan pohjalaisyrityksissä kasvun esteenä on usein se, että todellinen kilpailunhalu tai –kyky puuttuu.
-Oma pääoma on usein kunnossa ja idea ok, mutta innostusta puuttuu. Helposti tehdään sitä mitä muutkin tekevät tai tehdään halvemmalla kuin muut. Pitää erottua ja tehdä paremmin kuin muut.
-Jos jokaisessa yrityksessä mietittäisiin kasvua kuten nämä Suupohjan Kasvupolun finalistit ovat miettineet, ei meillä olisi mitään hätää.

Tavoitteena finaalipaikka
Laatupaneeli-tuotteellaan Suupohjan Kasvupolku -finaaliin päässyt Ida Rotola-Pukkila osallistui ensimmäiseen kiitoratapäivään setänsä Hannu Rotola-Pukkilan kanssa, ja nyt mukana oli toimitusjohtajaisä Mikko Rotola-Pukkila.
-Oli hyvä, että isäkin näki, millaiseen kisaan me ollaan lähdetty mukaan. Ihan tosissaan tässä ollaan, ja tavoitteena on päästä valtakunnalliseen finaaliin.
Idan mukaan kokemus on ollut hyvä, ja sparrauksesta on ollut paljon hyötyä Laatupaneelille.
- Koska vain kaksi meistä voi osallistua sparraukseen, olen laatinut molempien päivien annista miellekartan, jonka avulla tietoa saadaan eteenpäin ja inspiraatioksi toimiston väelle.
Paitsi Kasvu Openin finaalipaikkaa, Laatupaneeli tavoittelee kannattavuuden lisäämistä sekä uusien vienti- ja kotimaanmarkkinoiden avaamista. Tuotekehitykseen on panostettu voimakkaasti.
-Meillä on paljon potentiaalia ja kova halu laajentaa julkisiin kohteisiin, eli sairaaloihin, päiväkoteihin ja toimistotiloihin.
Myös terapiatalo ja päihdeklinikka Oikeahetki tavoittelee Kasvu Openin finaalipaikkaa. Yrittäjä Riitta Koivula kertoo saaneensa kahden kiitoratapäivän aikana valtavasti viisautta, tietoa ja hyviä ajatuksia.
-Tämä on aivan loistava tapahtuma. Toiveemme on saada näkyvyyttä ja lisätä tietoisuutta siitä, että alkoholismissa on kyse sairaudesta.
Yrityksellä on tilaa kasvaa, sillä Suomessa on vasta noin 10 lääkkeetöntä hoitoa tarjoavaa yritystä tai hoitolaitosta.
-Kun verrataan Ruotsiin, siellä vastaava luku on 200, ja alkoholismi on samanlainen ongelma kuin täälläkin.
Länsi-Suomen Verkkopalvelut Oy:n yrittäjä Toni Eeva kertoo saaneensa kisasta jo tähän mennessä käyttökelpoisia ideoita.
-Päämääränä oli päästä hyvään oppiin ja ilmaiseen sparraukseen. Sitä olen saanut ja se on ollut todella arvokasta. On ollut hienoa päästä keskustelemaan näin loistavien asiantuntijoiden kanssa.
Toni myöntää, että Kasvupolun tapahtumiin osallistuminen on vaatinut järjestelyjä.
-Asia on kuitenkin sellainen, että työpäiviä on kannattanut tähän uhrata. Keskusteluista olen saanut tosi paljon myös vertaistukea.

Keskusteluissa päästiin heti asiaan, sillä asiantuntijat olivat ottaneet selvää yrityksistä jo etukäteen. Kiitoratapäivän aluksi jokainen yrittäjä myös esitteli toimintansa.

Suupohjan Kasvupolun voittajat julkistetaan 8.6.

Toisen kiitoratapäivän mylläreinä toimivat: Martti Lepistö, Mika Niskanen, Marko Orpana, Tarja Pienimäki, Arja Lehto, Sari Miilumäki, Aapo Rahkjärvi, Markus Johansson, Antti-Pekka Levanto, Lassi Vuorinen, Jari Ojala, Seppo Sneck, Arto Sainio ja Tapani Saarenpää.