29.11.2018

Yritysneuvojien syyspäivillä kaasua ja jarrua kansainvälistymiseen

SEUTU-ohjelma kokosi jälleen seutukaupunkien ja kumppaniverkostojen yritysneuvojat yhteen vertaispäiville marraskuun lopulla Alavudella ja Ähtärissä. Päivien teemana oli kansainvälistymisen tukeminen ja osallistujia oli yli 50 ympäri Suomen!

Syksyn otsikoita seuratessa ei ole voinut välttyä formula- ja ralliuutisoinnilta. Myös Aki Hintsan elämäntyöstä formulamaailman kulisessa kertova ”Aki Hintsa - Voittamisen anatomia” –kirja osui syksyllä äänikirjalistalleni kuukausien kirjastojonotuksen jälkeen. Mielleyhtymät yritysneuvojien työn ja huippuvalmennuksen ja -urheilun välillä eivät olleet vältettävissä.

Kukapa olisi uskonut, että tavallisesta espoolaisesta kodista voisi nousta F1-superstara, Jäämies. Harva uskoi mutta vanhemmat uskoivat ja matkan varrella muutama muukin. Harva on myöskään uskonut, että maailmaa voi valloittaa myymällä tietojen hävittämistä, turvetta tai tankkeja. Ja kuinka moni uskoi, että Ähtärin pieneen seutukaupunkiin voisi tulla kaiken Kiina-yhteistyön valttikortit: Pyry ja Lumi tai Alavuden Tuurista tulisi koko kansan massiivinen ”kyläkauppa”-vapaa-ajankeskus. Yritysneuvojat ovat usein ensimmäisten joukossa, jotka kuulevat uusista liiketoimintaideoista. Timantteja voi syntyä yllättävistä aineksista kuten kuulimme Yritysneuvojien syyspäivillä Veljekset Keskinen Oy:n, LehtoPeat Oy:n ja Tankki Oy:n edustajilta sekä muilta yritysneuvojilta. Riittääkö uskoa ideoihin, kun tukea tarvitaan eniten?

Asiat olisivat yksinkertaisia, jos tsemppaaminen ja uskon luominen toimisi aina. Hintsa oli vakuuttamassa formulapomoja monen huippukuskin kyvyistä ennen suurta menestystä mutta hän oli myös ampumassa alas monen urahaaveita maailman huipulla. Esimerkiksi Häkkisen paluuta Hintsa ei puoltanut, koska näki paluun motiivien olevan Häkkisellä väärät ja tämän takia paluun olevan vahingollinen Häkkiselle itselleenkin. Tällaiseen syvävalmennukseen yrittämisen ja viennin saralla on erikoistunut Kim Väisänen, joka vieraili myös syyspäivillä. Väisänen on Blancco-yrityksensä luomisen, kasvattamisen ja myymisen ohella mm. start-up –sijoittaja, hallitusammattilainen ja noin vuosi sitten häneltä tuli Väärä vientiä –kirja, joka on saamassa jatkoa yrittäjyysteemalla. Aivan kuten Hintsa, Väisänen lähtee aivan ytimestä liikkeelle. Onko halua viedä? Onko pakko viedä? Löytyykö markkinasegmentti, jossa pärjätä ilman veristä kilpailua? Onko markkinoille sopiva liiketoimintamallia? Väisäsen yhteenveto näihin ja moniin muihin viennin käynnistämistä arvioiviin kysymyksiin on: ÄLÄ VIE, JOS EI OLE PAKKO!

Monen suusta oheinen lause olisi helppo sivuuttaa pelkkänä pessimisminä. Mutta kun sen kuulee vientiyrityksillä omaisuuden tienanneelta ja tänä vuonna parissa konkurssissa mukana olleelta, ei sitä voi sivuuttaa vain olankohautuksella. Hintsa tiesi mitä vaaditaan, jotta voi saavuttaa äärimmäisen huipun F1-sarjassa. Jokaisesta karting-radan kingistä ei ole siihen. Samaa kokemusta ja viestiä toisti myös Väisänen viennin ja yrittämisen saralta. Kannattaa pysyä piiri- tai SM-tasolla, jos siellä on vielä mestaruudet saavuttamatta.

Mitä siis jäi käteen Yritysneuvojien syyspäiviltä? Suuruuden hullujakin visioita kannattaa tuke ja älä vie, jos ei ole pakko! Kaasu ja jarru pohjassa siis. Tai ehkä kutenkin molempia mutta oikeissa kohdin.  

 

P.S. Seuraavat yritysneuvojapäivät Suonenjoella kesäkuun alussa 2019.

 

Paavo Laaksonen, SEUTU-ohjelman projektipäällikkö

14.11.2018

Keskustelutilaisuus pajutuotannosta tiistaina 27.11 klo 17.00 Kauhajoella

PAJUA PELTOON!

Paju on Suomen nopeakasvuisin ja huokoisin puulaji. Sen kuoren kuidut ovat aivan erityiset ja puuaineen huokosjakauma poikkeaa merkittävästi muista puulajeista. Pajun viljelykierto on 2-3 vuotta samalla taimella jopa 20 vuotta, pajuviljelmät toimivat ravinne- ja hiilinieluina voimakkaan kasvun takia.

Pajusta saadaan erityistä biohiiltä. Biohiili parantaa erilaisia kasvualustoja ja sillä voidaan puhdistaa erilaisia matalaravinteisia vesiä helposti ja edullisesti. Pajua tutkitaan aktiivisesti mm VTT:ssä, Lukessa, Aalto-yliopistossa, SLU:ssa Ruotsissa. Pajussa on potentiaalia erilaisiin uusiin biotuotteisiin.

Järkevä pajutuotanto tulee olla alueellisesti keskittyä. Silloin urakoinnit ja jatkojalostaminen on tehokasta. Pajutuotanto on yksi vaihtoehto turvepohjaisten peltojen ja vanhojen turvetuotantoalueiden muuttamiseksi hiilipäästöjä tuottavasta alasta hiilensitojaksi.

Tule kuuntelemaan oikeaa ja suoraa puhetta pajutuotannosta. Yksinkertaista tuotto-kululaskentaa myös tarjolla. Illan tilaisuudessa puhumassa: Markku Suutari / Carbons Finland Oy, Olli Forstén / Suupohjan einkeinotoimen kuntayhtymä, Hanna Kekkonen, Luke

Aika: tiistai 27.11.2018 klo 17.00
Paikka: Teknologiakeskus Logistia, Inno-labra, Kauhajoki
Järjestäjät: Suupohjan elinkeinoyhtymä, Carbons Finland Oy
Lisätietoa: Olli Forsten, 040 7085515, Markku Suutari 0500 551954

ilmoittautumiset 26.11.2018 klo 15:00 mennessä merja.akseli@suupohja.fi

08.11.2018

Suuren suosion saanut Yrittäjän iltamat to 15.11.


Suuren suosion saanut Yrittäjän iltamat järjestetään torstaina 15.11.2018 klo 18 alkaen Logistiassa. Tarjolla menestystarinoita yrittäjyydestä, komiikkaa sekä iltapalaa.

Ilmoittautumiset 12.11 mennessä osoitteessa http://sek.suupohja.fi/iltamat

Yrittäjille iltamat tarjoaa Kauhajoen Yrittäjät, OmaSP, SEK ja SeAMK.

Tervetuloa viihtymään ja verkostoitumaan!

07.11.2018

Seutukaupunkien Tuotekorttiluettelossa mukana jo 126 yritystä

Meriteollisuus kiinnostaa:

Seutukaupunkien Tuotekorttiluettelossa mukana jo 126 yritystä

 

Tavoitteena on laajentaa meriteollisuuden alihankintaverkostoa

Jo 126 yritystä eri puolilta Suomea on ilmoittanut halukkuutensa tehdä alihankintayhteistyötä meriteollisuuden kanssa. Tiedot meriteollisuudesta kasvua hakevista yrityksistä on koottu kätevään tuotekorttiluetteloon.

Jokainen tuotekortti sisältää pienen yritysesittelyn, tiedot yrityksen osaamisesta sekä yhteystiedot. Kaikki 126 tuotekorttia on käännetty myös englanniksi.

Tuotekorttiluettelo julkaistiin ensimmäisen kerran keväällä 2018. Tuolloin luetteloon saatiin 93 yritystä. Nyt julkaistussa päivitetyssä versiossa on mukana sekä aiempia että myös monia uusia osaajia.

Luettelosta löytyy huipputekijöitä 1-5 hengen yrityksistä aina yli 100 henkilöä työllistäviin yhtiöihin. Eri puolilla Suomea toimivilla yrityksillä on osaamista ja kokemusta mittavistakin projekteista. Osa on tehnyt alihankintaa meriteollisuudelle jo aiemminkin.

Tuotekorttinsa jättäneitä yrityksiä yhdistää aito kiinnostus meriteollisuutta kohtaan sekä kova halu kasvaa. Pk-yrityksissä on totuttu tekemään työtä joustavasti ja laadusta tinkimättä.

Tuotekortit eivät sido yrityksiä, mutta kaikilla tietonsa jättäneillä yrityksillä on potentiaalia laajentaa toimintaansa juuri meriteollisuuden alalle.

 

Uusia osaajia tarvitaan

– Meriteollisuudella on nyt valtava tilauskanta, ja alalla tarvitaan uusiakin toimijoita. Tämän tuotekorttiluettelon kokoaminen sai alkunsa juuri meriteollisuuden tarpeesta: tiedot kasvuhaluisista yrityksistä haluttiin yksiin kansiin ja helppoon muotoon, toteaa SEUTU-ohjelman projektipäällikkö Paavo Laaksonen.

Hänen mukaansa tuotekorttiluettelo on herättänyt kiinnostusta, ja kontaktejakin on jo syntynyt.

Tuotekorttien kokoaminen meriteollisuuden käyttöön on osa seutukaupunkien SEUTU-ohjelmaprojektia.

Laaksosen mukaan seutukaupungit ja seutukaupunkien yritykset ovat hyvä kanava laajentaa meriteollisuuden kasvuhyötyä länsirannikolta myös muualle Suomeen.

Seutukaupungeiksi kutsutaan alueidensa keskuksia, jotka eivät ole maakuntakeskuksia. Tällaisia kaupunkeja on Suomessa yli 50, ja niissä asuu noin miljoona ihmistä. Monissa seutukaupungeissa toimii tunnettuja teollisuuden alan yrityksiä.

Tuotekorttiluettelo julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona Meriteollisuus ry:n sivuilla Yleiskatsaukset-osiossa. Kannattaa tutustua meriteollisuuden tietopakettiin ja tuotekorttiluetteloon ja tarkistaa, löytyisikö tuotekorteista uusia kumppaneita.

06.11.2018

Marraskuu on täynnä viestintäsparrausta!

SEK:n Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke järjestää marraskuussa kolme viestinnän sparraustapahtumaa. Tule mukaan vahvistamaan viestintääsi ja oppimaan uutta rennossa seurassa!

Tiistai 20.11 klo 18-20 Valkoinen Puu, Kauhajoki: Miten järjestän onnistuneen tapahtuman. Suunnittelu, elämyksellisyys, kannattavuus, vastuut ja viestintä. Paikalla keskustelemassa mm. Kreetta Luoma (Rytmiraide), Mikko Jokipii (Aukusti), Tero Viertola (Nummirock). Tilaisuus on suunnattu kaikille tapahtumien järjestäjille ja tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneille.

Torstai 22.11 klo 17-20 Teak Oy HTC, Teuva: Linkedin yrityskäytössä ja mainonnassa. Tule oppimaan miten Linkedin toimii yrityskäytössä, mitä on social selling, Linkedin mainonta, miten rekrytoit linkedin avulla ym. Tilaisuuden vetää Myynninmaailma Oy

Torstai 29.11 klo 17-20 Ojalan Pakarin Janoinen leipuri, Kauhajoki: Bloggaa paremmin - viestintäsparraus. Yritysviestintä: Mitä pitää ottaa huomioon ulkoisessa viestinnässä, miten hyödynnän blogia viestinnässä, kenelle kirjoitan, aihe ja näkökulma, hyvän blogikirjoituksen ABC ym. Tilaisuuden vetää Myynninmaailma Oy

Tilaisuudet ovat kaikille maksuttomia.
Ennakkoilmoittautuminen tarjoilujen varaamiseksi: http://sek.suupohja.fi/viestintasparraus

Lisätietoja:
Esa Ylikoski, projektipäällikkö
puh. 050 512 2569 
esa.ylikoski@kauhajoki.fi

31.10.2018

Robotiikan pop-up-tapahtuma Kauhajoella ke 14.11.2018


14.11.2018 klo 12-16
jalkautuvat SeAMKin yhteistyö- ja mobiilirobotit Kauhajoelle Teknologiakeskus Logistiaan. Kaikille avoimessa pop-up-tapahtumassa on esillä mm. yhteistyö- ja mobiilirobotiikkaa sekä virtuaalitodellisuusteknologiaa.

Tapahtuman järjestää SeAMK Tekniikan Mixed Reality and Collaborative Robotics -hanke.

Tervetuloa tutustumaan robotiikkaan!

 

PS. Samalla kertaa voit tutustua Kylille II -hankkeen kaikille avoimeen 3D-tulostamisen työpajaan, joka samaan aikaan Logistian Inno-labrassa.

12.10.2018

Menestyksen nälkää, riskejä, uskonsotureita ja miljardin euron liikeidea.

Kauhajoen yrittäjät ja SEK kutsuvat sinut katsomaan elokuvaa, tapaamaan ohjaajaa sekä nauttimaan pientä iltapalaa Bio Marlonissa.

Imoittaudu 2.11.2018 mennessä tästä.

21.09.2018

Suupohjan Tubetour lauantaina 6.10.2018

Supersuosittu Tubettaja Miklu, eli Mike Bäck saapuu lauantaina 6.10.2018 kierrokselle Suupohjaan.

Miklu kiertää joka kunnassa ja pitää noin 30 min session joka sisältää 15 min kertomista omasta urastaan ja 15 min kysymykset vastaukset osion.

Tilaisuuden järjestää SEK:n Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke yhteistyössä Suupohjan kuntien ja viestintätiimin kanssa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

LA 6.10.2018 AIKATAULU JA PAIKAT:

11-11.30 Kauhajoki, Nuorisokahvila Walkers
12.30-13.00 Teuva, TEAK
14.30-15.00 Karijoki, Kirjasto
16.00-16.30 Isojoki, Nuoppari

Tervetuloa!

Lisätiedot:

Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä
Esa Ylikoski / projektipäällikkö
Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke
050 512 2569
esa.ylikoski@kauhajoki.fi

23.08.2018

Maakuntakorkeakoulu tarjoaa yhteistyössä Yrittäjien ja SEK:in kanssa Yrittäjien iltakoulut

Suupohjan yrittäjien iltakoulu jatkuu.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan.

2.10. luennoitsijana EPY:n Timo Maunula ja Martti Lehtivuori, sekä Timo Kalliomäki Nordea.

Tilaisuuksia

2.10 Mikä on yritykseni arvo? Miten vaikutan siihen?


Helposti some-maailmaan markkinoimaan?
Tammikuu 2019. Tarkempi koulutuspäivä ilmoitetaan myöhemmin.

Tilaisuudet ovat maksuttomia yksin- ja pienyrittäjälle.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset täältä .

 

10.08.2018

Meriteollisuuden alihankintaverkoston laajentaminen seutukaupunkiyhteistyöllä jatkuu syksyllä 2018

Meriteollisuudessa on kovaa kasvua ja tekijöitä kaivataan lisää. Laaja ja monitasoinen alihankintaverkosto on luonteenomaista meriteollisuudelle. Alalta kasvua hakevan yrityksen onkin tunnistettava omaa osaamista vastaava oikea taso ja kontaktit laajassa verkostossa päästäkseen kauppoihin.

Tätä uusien ja kokeneempia toimijoiden verkottumista olemme tukeneet seutukaupunkien valtakunnallisella yhteistyöllä keväällä 2018. Työtä on päätetty jatkaa 2018 lopulla, koska yrityksistä ja kaupungeista on noussut selkeä tarve sille. Seutukaupunkiyhteistyöllä olemme auttamassa yritystäsi/ alueesi yrityksiä seuraavissa kysymyksissä:

  • Kannattaako yritykseni etsiä kasvua meriteollisuudesta?
  • Mistä saada kumppaneita, kontakteja ja osaamista meriteollisuudessa kasvamiseen?

Vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla tarjoamme seutukaupunkiyhteistyöllä ainakin seuraavia apuja näihin pohdintoihin: (HUOM. Kaikki seuraavaksi kuvattu toiminta on täysin ilmaista osallistuville yrityksille!)

1. Meriteollisuuden tietopaketti alasta kiinnostuneille yrityksille

2. Tuotekorttiluettelo meriteollisuudesta kasvua hakevista yrityksistä päivitetään

3. Meriteollisuuden verkottumispäivä telakkavierailulla 7.11.2018 Raumalla

    • Päivä sisältää mm. raumalaisten meriteollisuudessa jo kokeneiden suurempien yritysten esityksiä alasta ja sen näkymistä, kierroksen Rauman telakalla ja Seaside Industry Parkissa sekä päivitetyn tuotekorttiluettelon julkaisun. Päivään ovat lupautuneet mukaan edustajat mm. Rolls-Roycelta, Steerpropilta ja Rauman telakalta (RMC).
    • Päivä on suunnattu seutukaupunkien yrityksille, yrityspalvelujen edustajille ja kaikille kumppaneita hakeville meriteollisuuden toimijoille. Päivä on osallistujille ilmainen ja mukaan voi ilmoittautua tästä.

4. Verkostoitumista tukevaa toimintaa yhteistyössä

    • Tietoa muista mahdollisuuksista välitetään tuotekorttitiedot jättäneille yrityksille ja toiminnasta tiedotetaan SEUTU-ohjelman verkkosivuilla: http://sek.suupohja.fi/seutu-ohjelma_meriteollisuus
    • Suunnitteilla on mm. järjestää kohdennettu ostajatapaaminen laivojen kokonaistoimittajien kanssa. Välitämme myös tietoa muiden järjestämästä meriteollisuusteeman toiminnasta, joka soveltuu myös alalla uudemmille toimijoille. Esimerkiksi Business Finland järjestää meriteollisuuden kansainvälistymiseen liittyviä tilaisuuksia ja matkoja.

 

Keväällä 2018 järjestettiin meriteollisuusteemapäivä telakkavierailulla Turussa. Paikalla oli liki sata henkeä yrityksistä ja yrityspalveluista. Toukokuussa seutukaupungeilla oli myös oma osasto NaviGate-messuilla, jossa oli edustettuna 13 yritystä 10 seutukaupungista. Syksyn 2018 toiminta on jatkoa näille. 

Edellä kuvatut mahdollisuudet toteutetaan seutukaupunkien yhteisellä SEUTU-ohjelmalla, josta saat lisätietoja www.seutuohjelma.fi . Lisätietoja saat SEUTU-ohjelman projektipäälliköltä Paavo Laaksoselta (paavo.laaksonen@suupohja.fi , 040 653 1913) .

« Edelliset 10