20.02.2017

Kasvupolun starttitilaisuudessa ennätysmäärä yleisöä

Elinkeinoasiamies Carita Latikan näkemä painajainen vain kahdesta osanottajasta ei toteutunut, sillä Suupohjan kasvupolku 2017 – starttitilaisuuteen saapui niin paljon väkeä, että paikat Pakarin Vintillä täyttyivät viimeistä istuinta myöten. Enemmistö 86 osallistujasta oli yrittäjiä.

Tilaisuuden vetänyt Kasvu Openin -fasilitaattori Teemu Kankainen totesi väkimäärän olevan selkeä ennätys Kehä kolmosen tällä puolella.

”Pääkaupunkiseudulla oli pari vuotta sitten sata ihmistä, mutta siellä ei ollut yrittäjiä niin paljon kuin Kauhajoella. Eli yrittäjäprosentilla mitattuna tämä on Kasvu Openin historian paras starttitilaisuus. Ehkä voi päätellä, että Suupohjassa on tarvetta Kasvupolulle”, Kankainen iloitsi.

Tunnelma tilaisuudessa oli silminnähden innostunut. Carita Latikka uskookin, että hakemuksia Kasvupolulle tulee paljon. Hän uskaltaa odottaa jopa 40 hakemusta.

Yritysten sparraukseen erikoistunut Kasvupolku-ohjelma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla. Suupohjan elinkeinokuntayhtymä SEK:ille kyse on 20-vuotisjuhlavuoden päätapahtumasta.  SEK:in rinnalle yhteistyökumppaniksi on lähtenyt Kurikan kaupunki, joten myös Kurikan alueella toimivat yritykset voivat hakea mukaan Kasvupolulle.

Hakemus Kasvupolulle on jätettävä 17. maaliskuuta mennessä. Sen jälkeen tuomaristo ruotii hakemukset ja valitsee niiden joukosta yhteensä 15 yritystä, joille on luvassa ilmaista, huippuluokan sparrausta 27. huhtikuuta ja 11. toukokuuta järjestettävien kiitoratapäivien aikana.

Vaikkei yritystä lopulta valittaisikaan 15 sparrattavan joukkoon, jo hakemuksen laatiminen elinkeinoasiamiehen kanssa pakottaa miettimään firman kasvustrategiaa perin pohjin.

”Heti tilaisuuden jälkeen sain viestejä yrittäjiltä, jotka kyselivät hakemuksen tekemisestä ja siitä, miten asia menee eteenpäin. Jokainen Kasvupolkuun tuleva hakemus auttaa meidän seutukuntaa ja yrityksiä”, totesi Latikka.

Rohkeasti mukaan

 Yksi tuomareista on Relicomp Oy:n toimitusjohtaja-yrittäjä Marko Jyllilä, joka on itsekin osallistunut Kasvu Open –osakilpailuun vuonna 2012. Jyllilän kokemukset sparrauksista ovat hyviä, ja niistä on ollut hyötyä yrityksen kehittämisessä.

”Johtamiseen ja johtoryhmätyöhön saimme uutta asennetta. Kasvu Openin jälkeen meidän suunnittelema ja valmistama Sandvik DPI –kaivoslaitteen konepeitto voitti Plootu Fennica –ohutlevypalkinnon. Onko se Kasvu Openin ansiota? Lähdimme hakemaan munaa omaan tekemiseemme, ja Kasvu Open ainakin herätti meidät siihen, että me ollaan aika hyviä. Siihen asti oltiin oltu nöyriä ja vähän vaatimattomia”, Jyllilä kertoi yrittäjille.

Hän lähti Kasvu Openiin uuden tuoteidean kanssa. Vaikka idea tuntui hyvältä, mylläyksessä Jyllilä ja firman talouspäällikkö saivat kuulla kunniansa. Hän varoittelikin yrittäjiä siitä, että kyseenalaistus ja kritiikki voi olla kovaakin.

Tuomari Jyllilä kannusti yrittäjiä lähtemään Kasvupolku-kisaan rohkeasti ja avoimin mielin. Ilman hyvää hakemusta ei hänen mukaansa ole asiaa jatkoon.

 
Kasvu kuuluu kaikille

 Myös Teemu Kankainen muistutti huolella laaditun hakemuksen merkityksestä.

”Panostakaa hakemuksen sisältöön. Elinkeinoasiamiehet auttavat teitä siinä”, hän lupasi.

”Viime vuonna kysyimme finalisteilta, miksi yrityksen kannattaa osallistua Kasvu Openiin. Ylivoimaisesti eniten arvostivat uusien verkostojen syntymistä. Sellaista toimialaa ei ole, joka pärjäisi ilman verkostoja. Toiseksi tärkein juttu oli strategian päivittäminen. Usein on käynyt niin, että ajatus on kiitoradalla muokkaantunut toiseen suuntaan tai koko kasvusuunnitelma on myllätty uusiksi.”

Myös lisääntynyt näkyvyys on Kankaisen mukaan hyödyttänyt Kasvu Openiin osallistuneita yrityksiä.

Kankainen muistutti, ettei Kasvu Openissa ole kyse mistään Slushin kaltaisesta hypetyksestä, vaan aidosta tekemisestä.

”Kasvu kuuluu kaikille. Se ei ole vain startupin tai ison yrityksen etuoikeus.”

Kasvupolkuja järjestetään eri puolilla Suomea 30. Kaikkiaan hakemuksia, eli kasvusuunnitelmia arvioidaan tulevan noin 1000. Jokaisen Kasvupolun 2 parasta saa paikan valtakunnalliseen Kasvu Open –sparrauskisaan.