21.06.2017

”Kasvun vihreä aalto jäi elämään”

Suupohjan Kasvupolku saavutti tärkeän määränpäänsä 8. kesäkuuta, jolloin finalistiyritykset kokoontuivat vielä kerran saman katon alle. Tällä kertaa paikkana oli Hämes-Havusen kaunis talonpoikaismiljöö.
Yritykset olivat jo saaneet kahden kiitoratapäivän ajan ilmaista sparrausta, kukin yhteensä kymmeneltä asiantuntijalta. Hämes-Havusessa mylläystä oli tarjolla vielä kahden tunnin ajan.
Ilmassa kihelmöinyt jännitys laukesi, kun Suupohjan Kasvupolun voittajat julistettiin päivän päätteeksi.
Tuomaristo oli sitä mieltä, että vuonna 2000 perustettu, Pekka Metsärannan luotsaama IT-yritys Neviso Oy on Suupohjan lupaavin kasvuyritys. Toinen palkinto ja kunniamaininta meni vuonna 1988 perustetulle, Kauhajoella toimivalle Pinomatic Oy:lle, joka on erikoistunut puuteollisuuden tuotantolinjoihin.
Molemmat yritykset ovat suoraan mukana valtakunnallisessa Kasvu Open –finaalissa, joka järjestetään Jyväskylässä lokakuun lopussa.  
Voittajien valinnasta päätti kuusijäseninen tuomaristo, johon kuuluivat Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen, Isojoen kunnanjohtaja Linda Leinonen, Relicomp Oy:n toimitusjohtaja Marko Jyllilä, Pohjanmaan Ekonomitoimisto Oy:n toimitusjohtaja Pentti Lahti ja elinkeinoasiamies Carita Latikka Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymästä.
Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kasvu Open –finaalissa on tänä vuonna mukana yhtensä 100 yritystä. Tämän vuoksi Kasvu Open –organisaatio valitsee eri puolilla maata järjestetyistä Kasvupoluista vielä 44 muuta kiinnostavaa yritystä mukaan Jyväskylän finaaliin. Todennäköistä onkin, että Nevison ja Pinomaticin lisäksi finaalissa nähdään myös muita Suupohjan Kasvupolun yrityksiä.


Matti ja Matias Rantala Pinomatic Oy:stä sekä Ville Nurmenniemi, Pekka Metsäranta ja Jarkko Jouppi Neviso Oy:stä vastaanottivat Suupohjan Kasvupolun palkinnot.

Vihreä valo jäi elämään
Elinkeinoasiamies ja Suupohjan Kasvupolun toimeenpanija Carita Latikka oli oikein tyytyväinen kisan aikaansaamaan hyvään ”hypeen” ja innostukseen. Hän uskoo, että kasvun vihreä aalto jää elämään alueelle.
-Kasvupolku näytti, että yritykset haluavat ja uskaltavat kasvaa. Myös apua ja sparrausta ollaan valmiita ottamaan vastaan, eli uudenlaista avoimuutta on selvästi havaittavissa. Tästä on oikein hyvä jatkaa.
Kiinnostus ja innostus ovat kiirineet myös naapurikuntiin. Carita Latikka uskookin, että vastaavanlaisia hankkeita toteutetaan myös tulevaisuudessa.
Vaikka oman alueen voittajat jo julistettiin, polku jatkuu syksyllä.
-Tarkoitus on lähteä isolla joukolla Jyväskylään kannustamaan, verkostoitumaan ja oppimaan uutta.

Meteoralle erityismaininta
Suupohjan Kasvuopen –finaalissa jaettiin myös yksi erityismaininta. Sen sai Isojoella toimiva Janne ja Merja Pitkärannan yritys Meteora Oy, joka oli yksi 35 kasvupolulle hakeneista yrityksistä.
Pitkärantojen yritys tarjoaa Isojoen asukkaille monipuolisia palveluita. Saman katon alta löytyvät kahvila- ja huoltamopalvelut, Matkahuolto, Alkon tilauspalvelu ja Veikkaus.
-Tämä yrittäjäpariskunta luo uskoa maaseudun yrittäjyyteen. Yritys on tunnettu todella hyvästä asiakaspalvelustaan: asiakasta kuunnellaan herkällä korvalla, ja jos vastaan tulee jokin toiminta tai palvelu, jota Isojoella kaivataan, jollain tavalla se aina järjestyy, totesi Carita Latikka perustellessaan erityismaininnan myöntämistä.
Isojoen kunnanjohtaja Linda Leinonen kuvaili Meteoraa isojokisten olohuoneeksi, jonne kaikkien on mukava tulla.

”Paljon uutta ajateltavaa”
Yrittäjä-toimitusjohtaja Pekka Metsäranta on viimeistään nyt varma siitä, että Neviso Oy:n kannatti osallistua Suupohjan Kasvupolku –kisaan.  Paitsi että yritys otti voiton kotiin, se sai myös paljon uutta ajateltavaa.
-Olemme joutuneet miettimään tätä meidän toimintaa entistä tarkemmin. Tapaamiset mylläreiden kanssa ovat panneet ajattelemaan, että mikä on meidän palvelu, miten sitä markkinoidaan ja mitkä ovat sen päähyödyt asiakkaalle.
Yhdeksän henkilöä työllistävä Neviso Oy tarjoaa asiakkailleen IT-palveluita. Suurin osa liikevaihdosta tulee tällä hetkellä ohjelmistojen kehittämisestä. Viiden vuoden ajan Neviso Oy on rakentanut kuljetusten suunnitteluun ja ohjaukseen liittyvää logistiikkaohjelmistoa.
Ohjelmisto räätälöitiin alun perin kuolleita eläimiä ja teurassivutuotteita keräilevän suomalaisyrityksen tarpeeseen.
-Emme silloin vielä ajatelleet, että se voisi soveltua myös vientiin, mutta nyt meillä on asiakkaana saman alan yritys Norjassa, kertoo Metsäranta.
Yritys aikoo edelleen kehittää logistiikkaohjelmistoaan, jotta se voisi soveltua myös muuhun keräilyyn ja jakeluun.
Metsärannalla on jo 35 vuoden kokemus tietotekniikka-alalta. Myös yrityksen muut osakkaat Jani Alanen, Mika Heikkilä ja Janne Uimonen ovat kaikki pitkän linjan IT-osaajia. viides osakas on Oy Finnmajor Ab, joka on omistajana myös mm. Kometos Oy:ssä.
Suupohjan lupaavimmassa kasvuyrityksessä iloitaan nyt saadusta tunnustuksesta ja teroitetaan kynsiä seuraavaan koitokseen, eli valtakunnalliseen Kasvu Open –finaaliin.

”Hämmentyneet tunnelmat”

Matti ja Matias Rantala, isä ja poika ottivat hämmentyneinä vastaan Pinomatic Oy:n saaman kunniamaininnan sekä paikan Kasvu Open –finaaliin.
-Tuntuu hienolta päästä jatkoon. Mukana Kasvupolulla oli tosi hyviä yrityksiä, ja varmasti moni muukin olisi ansainnut kunniamaininnan ja jatkopaikan, totesi Matti Rantala.
Puunjalostusteollisuudelle automaattisia tuotantolinjoja toimittava Pinomatic Oy sekä sisaryritys Säte Oy työllistävät yhteensä 50 henkilöä. Heistä 45 työskentelee vakituisesti Pinomaticin palveluksessa.
Vuonna 1988 toimintansa aloittanut yritys on kotimaan markkinajohtaja alallaan. Matti Rantalan mukaan tuotteet ja kehitystyö alkavat olla siinä pisteessä, että yritys on valmis myös vientimarkkinoille.
-Eurooppalaisiin valmistajiin nähden olemme pienempi ja joustavampi talo. Pystymme ottamaan asiakkaan paremmin huomioon, mikä on meidän valttimme.
Tuorein lama osoitti, ettei yrittäminen ole mikään helppo laji. Pinomaticin liikevaihto putosi puoleen.
-Asiakkaat lopettavat investoinnit, kun maailmalta tulee huonoa signaalia. Tilanne kesti useamman vuoden. Aiemmin rakennettu luottamus ja hyvät referenssit ovat kuitenkin kantaneet ja vieneet meitä eteenpäin.
Rantalat lähtevät Jyväskylän Kasvu Open –finaaliin innostunein mielin.
-Täällä Suupohjan Kasvupolulla oli tuttua porukkaa toisin kuin tulevassa finaalissa. Ehkä täytyy suhtautua asiaan nyt vähän vakavammin, Matti Rantala hymyilee.

Info:
Suupohjan Kasvupolun kolmannen sparrauspäivän teemoina olivat johtaminen, markkinointi ja rahoitus. Mylläreinä toimivat markkinoinnin asiantuntija Timo Koponen ja johtamisen asiantuntija Hanne-Mari Miskala Ava & Bang Oy:stä sekä rahoituksen asiantuntijat Tuomas Maunuksela ja Jari Ojala Nordeasta.