04.04.2017

Kasvukisasta uutta potkua yrittämiseen

Veistämö M. Kortesniemi Ky:ssä puhaltavat muutoksen tuulet. Vuodesta 1985 yrittäjänä toiminut Markku Kortesniemi on siirtämässä vetovastuuta vanhimmalle pojalleen Oskari Kortesniemelle. Oskarin veljet Elmeri ja Jalmari Kortesniemi tulevat hekin mukaan osakeyhtiöön, jonka perustaminen on työn alla.

Markku Kortesniemi aloitti yrittäjänä 1985. Hän oli tehnyt isänsä ja veljensä kanssa timpurin töitä kymmenen vuotta, kun kotimarkilla Isojoen Kärjenkoskella alkoi syntyä käsinveistettyjä hirsimökkejä. Ensimmäinen halli nousi pihaan 1986, ja melko nopeasti tuoterepertuaari laajeni hirsimökeistä jätekatoksiin ja muihin piharakennuksiin.

-Elementtihallejakin on tehty ainakin jo kymmenen vuotta, muistelee Oskari Kortesniemi, 32, joka veljiensä  tavoin oppi työnteon ja yrittämisen faktat jo lapsena.

Elmeri, 30, ja Jalmari, 28, jäivät isälleen töihin heti ammattikoulun jälkeen. Oskarilla on rakennusinsinöörin koulutus, ja hän ehti toimia lähes seitsemän vuotta työnjohtajana helsinkiläisessä rakennusyrityksessä ennen kuin viime joulukuussa palasi takaisin kotiseudulleen.

Veistämö M. Kortesniemi on kehittynyt ja kasvanut tasaisesti ilman takapakkeja. Tällä hetkellä yritys työllistää 16 tekijää, ja sen liikevaihto on 1,7 miljoonaa euroa.

Yksi osoitus siitä, että asioita on tehty oikein, oli vuoden 2016 Grow Up –kasvuyrityskilpailu, josta Kortesniemet korjasivat voiton kotiin. Nyt he laittoivat hakemuksen Suupohjan Kasvupolku –ohjelmaan, jonka finalistit valitaan 6. huhtikuuta.

-Kasvukisaan emme lähteneet kisan vuoksi, vaan koska laajentuminen ja kasvaminen on muutenkin ollut meillä tavoitteena, kertoo Markku.

-Osallistuminen kisaan pakotti laittamaan tulevaisuudensuunnitelmat paperille ja miettimään asioita perusteellisesti, summaa Oskari, jonka mukaan seuraava tavoite yrityksessä on tuotannonohjausjärjestelmän tekeminen. Siihen liittyen hän osallistuu tänä keväänä talouden ja tuottavuuden johtamiskoulutukseen.

Lonkkamurtumasta toipuva Markku Kortesniemi on pikku hiljaa siirtämässä vastuuta yrityksestä pojilleen. Vastuuta on siirretty paljon myös työntekijöille.  Veistämö M. Kortesniemi työllistää 16 henkilöä, joiden keski-ikä on 33 vuotta.

Tähtäimessä vienti

Kehitystyötä yrityksessä tehdään koko ajan monella tasolla. Kortesniemien mukaan kasvukilpailuihin osallistumisesta on ollut yrityksen eteenpäinviemisessä suuri apu.

-Kun laitoimme hakemuksen Suupohjan Kasvupolkuun, mietimme puolitoista päivää kasvutavoitteita ja kehittämisajatuksia sekä sitä, miten tavoitteisiin päästään. Hakemuksen tekeminen jo siis pakotti miettimään näitä juttuja, Oskari ja Markku kertovat.

He osallistuivat molemmat Grow Up –sparrauaukseen. Samalla kokoonpanolla he lähtevät myös Suupohjan Kasvupolun kiitoratapäivien sparrauksiin, mikäli pääsevät jatkoon.

Kortesniemien yritys tähtää tuotteillaan vientimarkkinoille. Oskarin mukaan yrityksen toimitiloja onkin tarkoitus laajentaa parin vuoden sisällä uudella tuotantolaitoksella.

-Tähän liittyy myös automaation lisääminen, hän suunnittelee.

Varasto- ja tuotantotilaa on tällä hetkellä 2400 neliötä. Ensi syksynä yritykselle rakennetaan erillinen konttoritila.

Veistämö M. Kortesniemi on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Metsäkeskuksen ja Hankkijan kanssa. Hankkija markkinoi yrityksen Ryhtihalleja. Veistämön toinen tuotemerkki on Rikka-Katos, jonka alla valmistetaan monenlaisia piharakennuksia. Yksi Markun suunnittelema uutuus on pyörivä Rikka-Laavukota.

Viime aikoina Oskari ja Markku Kortesniemi ovat pohtineet, onko syrjäinen sijainti tulevaisuudessa paras mahdollinen ratkaisu kasvavalle yritykselle.

-Lähinnä mietityttää työvoiman saanti, kun tätä maaseutua koko ajan kuivatetaan. Toistaiseksi kuitenkin olemme päättäneet vielä laajentua täällä Kärjenkoskella.

Kun Markku aloitti yrittäjänä, hän sai alussa apua omalta isältään. Jatkossa Markku auttaa omia poikiaan. Tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä pihapiirissä pyörii kohta jo neljäskin polvi, Oskari ja Elmeri kun saivat viime elokuussa perheenlisäystä neljän päivän välein. Serkuksille on valmistettu pinnasängyt itse, omassa pajassa, totta kai.