21.06.2017

Digitalisaatio ja mobiilipalvelut testissä Kauhajoen seurakunnan arjessa

Suupohjan alueen erinomainen kuituverkko avaa uusia mahdollisuuksia perinteisempienkin ammattien harjoittamiseen. SEKin digitalisaatiohankkeet ovat toteuttaneet helmikuusta alkaen Anvia Akkuna -mobiilijärjestelmän pilotointia yhteistyössä Kauhajoen seurakunnan sekä Kauhajoen Vanhaintuki Ry:n kanssa.

Anvia Akkuna on helppokäyttöinen, erityisesti vanhuksille ja erityisryhmille suunniteltu hoiva- ja ajanvietepalvelu. Akkuna-pilotissa haetaan kokemuksia järjestelmän hyödyllisyydestä senioriväestön arjessa.  Neljän helppokäyttöisen tabletin ja kahden tv-sovittimen kautta on mahdollista soittaa kuvapuheluja omaisille, katsella ja kuunnella valmiita tallenteita sekä osallistua myös livelähetyksiin.

Akkuna voi mahdollistaa jatkossa myös muitakin etäasiointipalveluita: käyttöä pystytään helposti laajentamaan esimerkiksi yhteydenpitoon lääkärin ja asiakkaan välillä tai järjestelmä voidaan valjastaa vaikkapa kotihoidon tueksi. Yhteydet on rakennettu edellä mainittua ammattilaiskäyttöä ajatellen erittäin tietoturvalliseksi.

Suupohjan pilotissa on toistaiseksi keskitytty hyvinvoinnin edistämiseen sekä erityisesti kuvapuheluihin. Vanhaintuki Ry:n asiakkailla ja asiakkaiden omaisilla on jo noin kuukauden ajan ollut käytössään suora videopuhelumahdollisuus. Vanhaintuki Ry:n toiminnanjohtaja Tiina Rauhalaakso on ollut tyytyväinen pilottiin:

-    Digitaalisille yhteydenpitovälineille on ollut tarvetta, omaiset ovat olleet iloisia pystyessään soittamaan vanhemmilleen kuvapuheluita ja tarkastamaan samalla miten paikan päällä jaksetaan. Oman haasteensa tuovat tietenkin muistiongelmat, tällöin hoitajamme ovat auttaneet asukkaita laitteiden käytössä, Rauhalaakso kertoo.

Lisämausteensa järjestelmän testaamiseen toi kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilän toimittama live-hartaus, jota katseltiin maanantaina 5.6. ahkerasti Vanhaintuki Ry:n molemmissa Kauhajoen toimipisteissä aulatelevisioiden kautta. Lähetys oli ensimmäinen laatuaan seurakunnan ja Vanhaintuen välillä, ja niitä on suunnitteilla tulevalle kesälle lisää. Kirkkoherran mukaan Akkunan kaltaiset ratkaisut ovat tärkeä osa nykyaikaa ja tukevat oikein käytettyinä myös seurakunnan tekemää työtä:

-    Tämä on juuri se suunta, johon meidänkin täytyy mennä, sillä näin saamme tavoitettua entistä paremmin alueen ihmisiä. Hartaustilaisuuden pitäminen netin kautta oli suoraviivaista ja lähetyksen tekemiseen varatun kannettavan tietokoneen voi ottaa helposti mukaan vaikkapa kesän rippileireille. Sisällön tuottaminen ei ole enää yhteen paikkaan ja kellonaikaan sidottua, Ala-Prinkkilä toteaa.

Lähetysstudiona toimi tällä kertaa kirkkoherran työhuone. Raija Kumpula pitää studion lavasteita pystyssä.

Varsinaisen hartauden jälkeen Vanhaintuen aulassa jatkettiin pilottiin tutustumista kuuntelemalla Akkunaan ladattuja vanhoja kansanlauluja sekä katsomalla fysioterapeutin tallentamaa tuolijumppaa.

SEKin Akkuna-pilotointi jatkuu aina vuoden 2017 loppuun asti. Toteuttajina toimivat alueen digitalisaatiohankkeet Digitaalinen maaseutu sekä ERUDITE.

Lisätietoja:

Esa Ylikoski
Digitaalinen maaseutu
projektipäällikkö
esa.ylikoski@suupohja.fi
040 183 7906    

Hanna Hirsimäki
ERUDITE
projektipäällikkö
hanna.hirsimaki@suupohja.fi
040 183 7591