10.10.2017

Café Meteora on isojokisten olohuone ja paljon muuta

Café Meteoran ovi käy taukoamatta. Kello on yksitoista, ja herkullisen lounaspöydän ääreen muodostuu välillä jono. Vaikka kiire on kova ja monta asiaa odottaa tekijää, yrittäjäpari Merja ja Janne Pitkäranta ehtivät istahtaa hetkeksi kahvikupin ääreen kertomaan Meteoran tuoreimmat kuulumiset.

Isojoen keskustassa sijaitseva Meteora tarjoaa asiakkailleen aivan käsittämättömän määrän erilaisia palveluita: Saman katon alta löytyvät ravintola- ja kahvilapalveluiden lisäksi niin Matkahuolto, Veikkauspiste, Alkon tilauspalvelu, SEO kylmäasema, autokorjaamo, ilmastointihuolto, varaosamyynti, autopesu, pienkonehuolto ja rengaskauppa.

Merja Pitkäranta aloitti yrittämisen 2007 perustamalla grilli-kahvion näihin 1960-luvun alussa rakennettuihin tiloihin. Janne Pitkäranta tuli mukaan 2009, aluksi vaimonsa avuksi. Myöhemmin hän alkoi tehdä rengastöitä ja pienkonehuoltoja.

Viime talvena Pitkärannat ostivat koko 800 neliön kiinteistön omiin nimiinsä ja tekivät ison remontin. Koko paikka sai uuden ilmeen. Pirteästi sisustetusta kahvilasta tuli viihtyisä olohuone, ja nyt on autohallissakin kunnon tilat. Investointi oli mittava.
- Asiakkailta saatu positiivinen palaute laittaa yrittämään lisää. Siitä saa uutta intoa, kuvailee Merja.
Tekemisen ilo ja meininki myös näkyvät: kahvilan vitriinissä on taidolla tehtyjä, oman konditorian tuotteita, kuten Suomi 100 -leivos. Ruuan kanssa on tarjolla itse leivottua Suomi 100 –kauraleipää. Kahvilasta saa myös jäätelöannoksia, pizzaa ja Laidun-Hereford hampurilaisia.
-Pienellä paikkakunnalla kun yrittää, ei voi olla keskinkertainen, vaan pitää olla pikkuisen parempi kuin muut. Koko ajan mietitään, millaisia palveluita itse haluttaisiin, ja sitä mukaa sitten kehitetään tätä, Merja sanoo.

Yrittämisestä on tullut hänelle ja Jannelle elämäntapa. Suurin osa ajasta kuluukin Meteorassa.  
-Työtunteja tulee viikossa sellaiset 70 meille molemmille. Siihen ei ole laskettu paperitöitä, jotka tehdään ”vapaa-ajalla”.
Paikka on auki aamuseitsemästä iltaseitsemään, eli kellon ympäri, ja perjantaina vielä pidempään – kello 22:een. Asiakkaita palvellaan myös viikonloppuisin.  
- Arkiaamuina tulen kuudelta, jotta ehdin paistaa kaikki valmiiksi ennen ovien avaamista.
Meteora työllistää tällä hetkellä kaksi ulkopuolista tekijää. Lisäksi autohallin puolelle Jannen avuksi on tulossa yksi työntekijä. Janne auttaa Merjaa minkä ehtii, ja hän myös kuljettaa perille Matkahuollon paketit.
-Kahvilan puolella riittäisi töitä vielä yhdelle puolipäiväiselle työntekijälle, mutta Isojoelta ei ole ihan helppo löytää työvoimaa. Työttömiä ei täällä ole, Janne ja Merja toteavat.
Kesäaikaan Meteorassa käy paljon Lauhanvuoren kansallispuistossa vierailevia ohikulkijoita. Pitkärannat pystyvät ottamaan vastaan nyt jopa bussilastillisen väkeä.
-Talvi aina pelottaa. Silloin olemme paikallisten ihmisten varassa. Koetammekin kehittää tätä niin, että jokaiselle olisi tarjolla jotakin.
Merja on yrittäjäpariskunnasta se, jolla on paljon uusia, hienoja ideoita. Janne tehtäväksi jää varmistaa, ettei Merja innostuisi liikaa.
-Merja ajattelee, miltä jokin asia näyttää, ja minä lasken, mitä se maksaa, Janne virnistää.

Meteora Oy oli mukana Suupohjan Kasvupolku –kisassa, ja se palkittiin erityismaininnalla.